Mirja Vehkaperä

Hajottavaisitko Yhdysvaltain energiapakotteet EU:n yhtenäisyyden?


 Yhdysvaltojen hallinto uhkaa uusilla pakotteilla yrityksiä, jotka ovat mukana Venäjän ja Saksan välisessä Nord Stream 2-kaasuputken rakentamisessa. Putkea lasketaan parhaillaan Itämereen. Pakotteiden laajeneminen energiasektorille olisi haitallista Suomen energiahuollolle sekä natisuttaisi EU:n yhtenäisenä pysynyttä linjaa Venäjä-suhteissa.

EU ja Venäjä ajautuivat pakotekierteeseen Krimin miehityksen ja Ukrainan kriisin seurauksena. Suomen talouteen on vaikuttanut erityisesti Venäjän päätös asettaa EU-maiden elintarvikkeille tuontikielto eräitä erikoistuotteita lukuun ottamatta.
 
Energia on pidetty pakotteiden ulkopuolella. Monet EU-maat tarvitsevat Venäjältä sähköä, kaasua ja öljyä sekä myös energiapuuta. Esimerkiksi kaasulle tulee yhä olemaan kysyntää.
 
Energiasektorin muutokset ja siirtyminen uusiutuvaan energiaan aiheuttavat energian varmistamistarpeita. Esimerkiksi Saksa on kymmenen vuoden ajan muuttanut energiajärjestelmänsä perusteita. Suuri uusiutuvan energian määrä aiheuttaa suuria energiamäärien vaihteluja, joita pitää tasoittaa. Tällä erää tähän tarkoitukseen kaasuvoimalat soveltuvat erinomaisesti, koska ne voidaan erittäin nopeasti nostaa tuotantoon esimerkiksi tuulivoiman tuotannon laskiessa.
 
Yhdysvaltojen uhittelun taustalla voi nähdä myös sen halun lisätä EU:n riippuvuutta itsestään. Koska Lähi-idän ja Turkin tilanne on levoton, muiden Euraasian mantereen ja Pohjois-Afrikan energialähteiden hyödyntäminen on hankalaa.
 
Energian on pysyttävä EU-Venäjä-kauppakumppanuudessa mukana. Suomessa Fortum omistaa lähes puolet Nord Stream 2-hankkeessa keskeisesti mukana olevasta Uniperista. Suomessa ei mielestäni keskusteltu läheskään riittävästi Uniper-kauppaan liittyvistä riskeistä. Osittain sama pätee Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, jossa omistajina ovat Fortumin lisäksi muun muassa monet suomalaiset kunnat ja kaupungit.
 
Suomalaiset omistajat kärsisivät raskaita tappioita ja oma energiahuoltomme vaarantuu, jos Trumpin hallinnon politiikka sysää liikkeelle pakotekierteen syventymisen. Tämä aiheuttaisi pahimmillaan paineen poiketa yhteisestä Venäjä-linjasta. Voi myös spekuloida sillä, että niin Trumpille, Putinille ja populistisille johtajille hajanainen EU on jopa toivottava. On myös huomattava, että EU:hun kielteisesti suhtautuvilla eurooppalaispuolueilla on läheisiä suhteita Venäjälle, ja samaan aikaan ne kovasti kannattavat Trumpin politiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saksa pelaa kaksinaamaisesti kaksilla korteilla, sekä rahaliiton eduilla muuhun Eurooppaan nähden. Trump on aivan syystä Saksalle käärmeissään mm. juuri kaasuputkien ja NATO-rahoituksen suhteen.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

USA:n pöyhkeä maailman hallitisijan viitan sovittaminen omille harteilleen ei voi jatkua loputtomiin, ilman että siihen aletaan reagoida. Eurooppa onkin Trumpin aikakaudella Saksan johdolla alkanut haastaa USA:sta tulevia epäreiluja vaatimuksia yllättävän tiukasti ja omatahtoisesti. Eurooppa alkaa vihdoin löytää itsevarmuutta olla asioista rohkeasti eri mieltä USA:n kanssa, silloin kun USA:n ajama linja on päivänselvästi vain heidän omien etujensa maksimointia, ja vailla mitään ylevää moraalista pohjaa. Donald Trumpista on ollut se hyöty, että hän on tehnyt USA:n globaalista vallan ja oman edun tavoittelusta niin selkeää ja julkista, että sen tyhmempikin huomaa ja ymmärtää mistä on todella kyse.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"On myös huomattava, että EU:hun kielteisesti suhtautuvilla eurooppalaispuolueilla on läheisiä suhteita Venäjälle, ja samaan aikaan ne kovasti kannattavat Trumpin politiikkaa"

Eli saksa ja ne kaikki muut valtiot jotka tekevät kauppaa venäjän kanssa.Suomen sisäpiiripoliitikot ynm.USA joka ohjaa eu:ta taas on kokoomuksen ja keskustan ihannevaltio ,vaikka jo Obaman aikaan usa haistattikin eu:lle sitä itseään .Ei isännän tarvitse renkejään kumarella,ja sitä ovat eu hallituksien juoksupojat ja tytöt jenkkien talutusnuorassa.

Tiedoksi eu päämajassa istuvalle siellä "ytimissä" olevalle poliitikolle:ilman usaa ei koko eu:ta olisi,eli keitä yritetään sumuttaa,kun Saksa ja usa ovat omia etujaan ajaneet kaiken aikaa Liittovaltiota muodostaessaan,yhteistyössä jo sieltä vuosikymmenien takaa..Vai auttaisiko jos suomi maksaisi lisää nettomaksuja ,kuten Vanhanen aikoinaan ehdotti,kun kriisipesäke eu natisi taas kerran liitoksistaan?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Nord Stream 2-kaasuputken kannattaminen lienee nykyilmapiirissä selvä osoitus siitä että on vähintään Putinin hyödyllinen idiootti ellei jotain paljon pahempaa. Lipponen ja demarit tulevat heti mieleen, mutta ei taida Keskustakaan olla puhtoinen. Miten tuollaista venäläismielisyyttä sitten pitäisi käsitellä on oma asiansa. Ja ovatko he Venäjän ja Putinin apureita tietämättään vai täysin sen tietäen?
++++
Vain osa ylläolevasta oli lievää sarkasmia, ei todellakaan kaikki, valitettavasti. Kepuun liittyen liekö Esko Ahollakaan puhtaat jauhot venäjämielisyyden suhteen, ja Keskustahan on tunnettu myös vahvoista suhteistaan mm. Suomi-Venäjä ystävyysseuraan.

Tämähän on lopulta oikein hyvä että aletaan vihdoin perkaamaan eri puolueiden Venäjä-suhteita.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Liikemies Trump aloitti Kiinan ja Huawein rajoittamisesta ja nyt on vuorossa europan hyödyntämisestä kaasuasiakkaana.
Tämä ettei Trump ole aloittanut normaalia sotilaallista valloittamista kuten aikaisemmat presidentit hämmentää meitä.
Venäjä tuntuu uskovan USAn tavoin sotilaallisella voimalla hyötymiseen mutta köyhänä se ei ole pystynyt kokonaisia valtioita tuhoamaan vain pienimuotoisesti jotain.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Rauhanpoliitikko olisi sekä Venäjä-mielinen että USA-mielinen yhtä aikaa, sopivassa suhteessa.

Olipa hyvä lause, alankin jatkossa käyttää tätä, kun taas kerran alkaa huutoväittely ja solvauskilpailu siitä, saako Suomen kansalainen olla Venäjä-mielinen tai USA-mielinen.

Toimituksen poiminnat