Mirja Vehkaperä

Varo, vaalit tulevat

Brexit-kansanäänestyksen aikaan tehtiin 18,5 miljoonaa EU-vastaista reagointia Venäjään linkittyneiltä Facebook ja Twitter-tileiltä. Kertaan: 18,5 miljoonaa. Samaan aikaan 150 000 Venäjään linkittynyttä Twitter-tiliä levitti aktiivisesti EU:hun liittyvää disinformaatiota Iso-Britanniassa. Luvut käyvät ilmi EU:n itäviestinnän osastolle perustetusta strategisesta yksiköstä.

East Stratcom-yksikkö on listannut vuodesta 2015 lähtien lähinnä Venäjän levittämiä valeuutisia EU:n ja itäisen naapuruston alueella. Yksikkö perustettiin EU:n havahduttua Venäjän kiihtyviin disinformaatiokampanjoihin etsimään ja torjumaan disinformaatiota ja valeuutisten levittämistä. Yksikkö on listannut nettisivustolleen 521 sivua disinformaatiotapauksia, joita lukiessa tulee surullisen hilpeä olo.

Tutkimusten mukaan Eurooppaan suunnattujen valeuutisten aiheena ovat erityisesti maahanmuutto ja islam. Herkät aiheet jakavat jo valmiiksi EU-kansalaisia, ja hajaannuksen luominen länsimaiden sisällä sekä niiden välillä on Venäjän sekä maailmanvaltapoliittisissa että sisäpoliittisissa intresseissä.

Ulkopuolisten sekaantujien yleinen tavoite on aiheuttaa hämmennystä ja vahvistaa eripuraisia prosesseja valeuutisten ja automatisoitujen bottien avulla. Meitä pommitetaan harhaanjohtavilla uutisilla joka puolelta. EU-vaalien lähestyessä netissä tapahtuvan vaalivaikuttamisen odotetaan kiihtyvän.

Vaalivaikuttamista tapahtuu myös EU:n sisältä käsin. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan Euroopan äärioikeistolaiset populistin hallitsevat internetissä käytävää poliittista keskustelua tuleviin EU-vaaleihin liittyen. Pieni joukko äärioikeistolaisia sympatisoivia hyperkäyttäjiä julkaisee satoja sisältöjä internetissä päivittäin. Osa näistä on paljastunut boteiksi.

Vaalien alla julkinen keskustelu luonnollisesti kärjistyy ja kilpakumppaneiden kanssa nokitellaan. Yhteiskuntaamme jakavat ja yhtenäisyyttämme hajottavat viestit eivät silti kuulu rakentavaan keskusteluun. Meidän on rakennettava niin omaa yhteiskuntaamme kuin Euroopan unioniakin yhdessä, hyvässä sovussa erimielistenkin kanssa. Vetoan jokaiseen kanssakansalaiseeni käyttämään kylmänviileää järkeään internetin valeuutisten keskellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tähän liittyen professori Alpo Rusi twiittasi eilen seuraavasti: "Tulisiko #Perussuomalaiset puolueen nousu yhdistää Venäjän vaikuttamiseen? Puolue mukana venäjämielisissä porukoissa joilla yhdistäva agenda #EU n hajottaminen. #KEPackalen ja #Krim tiedossa mutta mitä mieltä #SDPKepuKokoomusSiniset ?Entä muut? Aikaa vielä keskustella asiasta."

Persujen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vienyt puolueensa venäjämielisten populistipuolueiden liittoumaan ja hyökkäilee jatkuvasti EU:n yhteismarkkinoita ja euroa vastaan. Voisiko tämä olla Venäjän hybridivaikuttamisen tulosta?

https://twitter.com/RusiAlpo/status/11152644287972...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tutkimusten mukaan Eurooppaan suunnattujen valeuutisten aiheena ovat erityisesti maahanmuutto ja islam."

Ei EU edes tarvitse ulkoisia vihollisia koska EU on itse pahin vihollisensa. Sekoilu maahanmuutossa ja nyt ilmastopelottelu vain lisää eurooppalaisia vastustajia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Persujen osallistuminen venäjämielisten populistien yhteistyöhön on "tärkeä aihe," twiittaa Puolustusvoimissa työskentelevä sotatieteen tohtori ja hybridisodan asiantuntija Saara Jantunen.

https://twitter.com/saara_ilo/status/1115530108713...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Älä solvaa, kaverisi Bäckman sai siitä jo ehdollista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Putini varmaan naureskelee kun katselee komission sekoilua.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

EU on kansojen vankila ja sen Britannian kansanäänestys on todistanut. EU on sitonut jäsenmaansa sellaisille nippusiteillä epädemokraattiseen itseensä, että eroon pääseminen on lähes mahdotonta.

Sosialidemokraatit kuvittelivat lapsekkaasti, että pääomien ohjailu olisi mahdollista EU:n avulla. Niin ei tietenkään voi olla, sillä unioni on nimenomaan suurpääoman ja suurpankkien liittouma.

EU:n jäsenmaiden kansalaiset eivät anna tukeaan unionin komissaareille ja parlamentille. Tämä on nähty vaaleissa.

Edellisissä EU:n parlamentin vaaleissa Suomen äänestysprosentti ylsi vaivoin 40 prosenttiin. Muissa jäsenmaissa alimmat äänestysprosentit jäivät 18 prosenttiin. Onko tämäkin Venäjän syy?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

En tiede noista somejutuista, seuraan uutisia niin idän, kun lännen julkaisut.
Jotenkin ne idän julkaisut tuntuvat kotoisemmalta ja järkevämmältä.

Katso nyt tästäkin tehtiin uutinen, on se tietysti uutinen, kun jollakin on vielä rohkeutta esittää mielipide.

https://yle.fi/uutiset/3-10729319

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Menkää hoitoon jo näiden harhojenne ja venäjäfobioidenne kanssa,siis nämä jotka keskusta ja kokoomus on saanut aivopestyä.Suomessa on viimeiset vuodet rasistien ääni päässyt vapaasti julkisuudessa esiin kun venäläisiä ihmisiä on saanut nimitellä ja ryssitellä,kunhan se ajaa kokoomuksen ja keskustan asiaa.Vaaleissa ainoat vaikuttajat ovat kokoomuksen/keskustan äänenkannattaja yle,jsn,mtv ja tämäkin almamedian omistama aviisi nykyään joita ohjailevat juuri nämä suomalaiset miljonäärit medioiden omistajat ruotsalaisten avustamina.Siellä sitä istuu suojatyöpaikoissaan veronmaksajien rahoilla propagantatuuttien edustajistoa ihan riittävästi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Varon!! Sellaista potaskaa puhutaan ympäri maata, ilmastonmuutoksesta ja Venäjästä ja EU:sta ja kaikesta mahdollisesta!

Todella vaikeaa enää löytää kaikesta moskasta se totuuteen perustuva fakta!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei sitten mepillä ollut yhtään linkkiä juttujensa tueksi. Ei se, että on EU-parlamentin jäsen vakuuta muita kuin pomminvarmoja puolueuskovaisia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On siinä EU-itäviestinnässä melkoinen henkilökunta, jos plogistia on tässä uskominen.

18,5 miljoonaa viestiä on siis luettu ja todettu, että ne on tehty brittien manipulaatioon brexitin kannattajiksi.

Jotenkin tässä on nyt jotakin epäilyttävää.

Britit kyllä äänestivät aivan itse luotettavalla vaalikäytännöllä näin, miten nyt kävikään.

En ole edes koskaan kuullut henkilöstä nimeltä Mirja Vehkaperä, mutta olkoon...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vehkaperä oli keskustan kansanedustaja ennen kuin siirtyi eurovaalien varasijalta eduskuntaan palanneen Väyrysen tilalle Brysseliin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ylen illan uutisissa kävi selväksi, että EU:n johtokaksikko Juncker-Tuskilla oli molemmilla "iskias". Kertoo kaiken unionista.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Toisitko esimerkin disinformaatiosta.

Pyydän konkreettisen esimerkin euhun liittyvästä disinformaatista ja venäjän levittämästä valeuutisesta.

Mielestäni se puuttui blogista, vaikka siitä puhuttiin.

Koska tämä blogi on nostettu esille, on varmaan myös jotain kättä pidempää. Muuta kuin mielipide ilman faktaesimerkkiä. Tai en vain huomannut sitä.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Olisi mukava nähdä muutama näistä 18.5 miljoonasta EU vastaisesta viestistä. Toisin sanoen 1. lähetty viesti 2. Kuka on lähettänyt ja milloin 3. Mikä tekee viestistä venäläistä vaikuttamista. Jos niitä ei löydy tulee minullekin niin surullisen hilpeä olo..usko pois.

Toimituksen poiminnat