Mirja Vehkaperä

Kiinan asema maailmalla vahvistuu, ihmisoikeustilanne heikkenee

Presidentti Niinistö lopetti juuri kaksipäiväisen Kiinan vierailunsa. Suomessa ja maailmalla seurattiin kiinnostuneena, ottaako presidentti puheenaiheiksi Kiinalle kiperiä ihmisoikeuskysymyksiä. Mediassa muistuteltiin muun muassa Länsi-Kiinan Xinjiangin muslimivähemmistön, uiguurien, karmivan kuuloisista ”uudelleenkoulutusleireistä”. Myös Euroopan parlamentti nosti jälleen kerran huolensa uiguurien ihmisoikeuksista.

Ihmisoikeuskysymysten nostaminen Kiinan kanssa on aina ollut taitolaji. Vuosien varrella Kiina on muuttunut yhä ärhäkämmäksi siitä, ettei sen asioihin puututa. Myös Kiinan tuoreessa EU-linjauksessa vaaditaan entistä tiukemmin EU:ta jättämään Kiinan sisäiset asiat rauhaan.

Taustalla on, että Kiina on hiljalleen ottanut yhä vahvempaa ja itsevarmempaa roolia maailmanpolitiikassa. Entinen matalan profiilin strategia on hiljalleen karissut Xi Jinpingin valtaan noususta 2012 lähtien. Retoriikasta on tullut jopa mahtipontista, ja Kiina tarjoaa omaa visiotaan vaihtoehtona lännelle.

Kiina on rakentanut ulkopolitiikkaansa ja kasvattanut talous- ja turvallisuusyhteistyötään globaalisti. Sillä on massiivisia hankkeita, kuten Xin lippulaivana tunnettu kauppa- ja investointiohjelma Belt and Road Initiative. Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen suurvaltadynamiikka vaikuttaa aiempaa enemmän maailmanpolitiikan linjoihin.

Kiina on itse todennut, että suurvalta-asema tuo mukanaan myös suuria vastuita. Kiina onkin EU:lle tärkeä kumppani globaalien haasteiden torjumisessa, kuten ilmastonmuutoksessa ja kyberturvallisuudessa. Suomella ja Kiinalla on lukuisia yhteistyöprojekteja tutkimuksen, teknologian ja innovaatioiden saralla, esimerkiksi energia- ja ympäristösektorilla sekä liittyen luonnonvarojen kestävään käyttöön. Yhdysvaltojen jättäydyttyä pois yhteisistä kansainvälisistä sopimuksista EU:lle on ollut myös tärkeää, että Kiina osoittaa sitoutumistaan sääntöpohjaiseen maailmanjärjestykseen.

Samaan aikaan kun Kiinan asema maailmanpolitiikassa on vahvistunut, ihmisoikeustilanne sen sisällä on heikentynyt. Internet-sensuuri on kiristynyt, toisinajattelijoita etsitään kiivaasti, ihmisoikeusjuristeja on pidätetty joukoittain, kansalaisjärjestöjä valvotaan ja kasvojentunnistusjärjestelmät valvovat kansalaisia.

Kiinan EU-linjauksessa Kiina kehottaa, että EU vastustaisi selkeästi ja selväsanaisesti Taiwanin itsenäisyyttä. EU-maat vaativat, että kysymys pitää järjestellä molempia osapuolia, myös Taiwanin väestöä, kuullen. Myöskään ”Dalain ryhmän jäseniä” ei tulisi tavata. Moni EU-maa Suomi mukaan lukien on vastaanottanut Dalai Laman, jota pidetään Tiibetin hengellisenä johtajana. Mitä tulee uiguureihin, Kiina viittaa tilanteeseen ainoastaan sanomalla, että on välttämätöntä, ettei EU tue ”Itä-Turkestanin islamilaista ryhmittymää.”

Kiina arvostaa kumppanina vahvaa Euroopan unionia. Yhtenäisenä EU:lla on sanavaltaa maailmanpolitiikassa. Vahva unioni ja sen jäsenet uskaltavat myös ottaa esille vaikeatkin ihmisoikeusrikkomukset ja keskustella demokratian perusperiaatteista kumppaniensa kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Raha ratkaisee.
Kiina on ylivoimaisesti suurin ulkomainen sijoittaja USA:ssa, ja se tehokkaasti hillitsee jopa Trumpia Kiinan ihmisoikeustilanteesta.
"Sitä kuusta kuuleminen, jonka alla maja."

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä naurattaa.

Muistatteko kun Kiinaa arvosteltiin lasten oikeuksien laiminlyönnistä, kun äidit käyttivät kankaisia ja pestäviä vaippoja lapsilleen.

Nyt samat arvostelijat kehottavat ilmastonmuutoksen torjumiseksi tekemään samoin täällä lännessä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kiina on edistynyt siinäkin. Tai sitten ei.
"Kiinassa ei käytetä lainkaan vaippoja, vaan lapsilla on reikä housuissa"
https://kaksplus.fi/threads/kiinassa-ei-kaeytetae-...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Moraali puhuu sen puolesta että Kiinalle kerrotaan rehellisesti missä kohtia se on väärässä (meidän näkökulmastamme). Raha sanoo että myötäilemme heidän kantojaan. Kumpikohan voittaa - tiedän, hassu kysymys.

Jotain keskitietäkin voisi koittaa tai ainakin sanoa että koitetaan,,,...... mutta rahan voimalla edettäneen pääosin silti. Tilanne edelleen normaali.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ihmeen pinnallisesti Suomen viestimissä on käsitelty Shanghain yhteistyöjärjestön maiden keskinäisiä ja yhteisiä sopimuksia.

"18. Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokoukseen 9.–10. kesäkuuta osallistuvat järjestön perustajajäsenet Kiina, Venäjä, Kirgisia, Tadžikistan ja Kazakstan sekä järjestöön myöhemmin liittyneet Intia, Pakistan ja Uzbekistan. Kyseessä on järjestön ensimmäinen kokous tällä kokoonpanolla. Intia ja Pakistan hyväksyttiin jäseniksi viime vuonna Kazakstanissa pidetyssä Astana-huippukokouksessa." http://fi.gbtimes.com/uutiset/shanghain-yhteistyoj...

Läntisen maailman ihmisoikeuskehityksestä puhuttaessa, mitä mieltä Mirja Vehkaperä on YK:n ihmisoikeuslinjauksesta, onko linjaveto räikeää syrjintää vai humanismia?

"YK:n ihmisoikeusneuvosto otti kokouksessaan 16. kesäkuuta 2008 kannan, jonka mukaan šarialain vastaista kritiikkiä ihmisoikeusneuvoston kokouksissa ei käsitellä."

Sekä tulkinnanvarainen uskonnollisen paternalistismin asemaa vahvistava linjaus:

"26. maaliskuuta 2009 YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi päätöksen, jonka mukaan julkinen uskonnon halventaminen on ihmisoikeusrikkomus. Pakistanin tekemää aloitetta puolsi 23 maata, vastusti 11 ja 13 äänesti tyhjää."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdistyneiden_kansak...

Laura Huhtasaari oli taannoin oikeassa, että Länsi on rähmällään islamismin edessä, vaan hänet pilkattiin ja naurettiin vietimissä, ja asia vaiettiin. Miksi Suomi ei puhu YK:n ihmisoikeusvastaisesta kehityksestä?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Paljon on mustetta ja paperia käytetty Kiinan olevan mahdollisuus koko maailmalle. Tulevaisuudessa mustetta ja paperia käytetään Kiinan olevan uhka.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Se on varmaan sitä kaukonäköistä politiikkaa, ettei Sipilä tarjonnut pasifisti-tiibettiläisille turvapaikkaa, vaan otti reserviksi irakilaiset sotapakolaiset.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Totalitäärisesti hallittujen valtioiden kanssa ei kannata olla sinisilmäinen. Ei 1 300 miljoonan asukkaan Kiina pelkästään hyvää hyvyyttään investoi mm. EU:hun. Vrt. Venäjän kaasuputki Saksaan.

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Eipä täällä Suomessa mitään tapahdu, muuta
siellä muualla.
Ennen Kiinalaiset lähti ratsuilla maailman
valloitukseen, nyt otetaan rahasalkut mukaan ja
ostetaan esim: piskuinen Suomi mennen tullen jos
on ostettavaa?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kiinan arvostelulle on kyllä tilauksensa. Globalisaatio alkaa olla tapissa, ja historian pyörän kääntyessä vierimään takaisinpäin on keksittävä tekosyitä (kulttuurisia, eettisiä, mitä tahansa mutta ei taloudellisia) globalisaation rajoittamiseen. Tällaisia voivat olla seuraavat viisi syytä:
-Venäjä, Venäjä, Venäjä
-Kiinan ihmisoikeudet
-BRICS -maiden ympäristökysymykset

Toimituksen poiminnat