Mirja Vehkaperä

Loppu lapsiavioliittojen solmimiselle

Suomessa haetaan vuosittain 10-30 lupaa lapsiavioliiton solmimiseen. Luvan voi saada alaikäisten avioliittoja koskevan poikkeuslupamenettelyn kautta. Osa alaikäisistä solmii avioliiton ulkomailla, ja hakee sille tunnustusta Suomesta. Tunnustus ei kuitenkaan tule automaattisesti, sillä eri maissa avioliitolta vaaditaan eri muodollisuuksia, jotta avioliitto olisi lainvoimainen. Lapsiavioliittoja solmitaan niin uskonnollisista kuin kulttuurisista syistä, mutta myös köyhyys, koulutuksen puute, naisten epätasa-arvo sekä syvään juurtunut käsitys avioliiton tuomasta turvasta ajavat alaikäisiä lapsia solmimaan avioliiton.

 

Oikeusministeri Häkkänen on lähtenyt ajamaan lapsiavioliittojen kieltoa, ja myös perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko on ottanut kantaa kiellon puolesta. Olen ministerien kanssa täysin samaa mieltä lapsiavioliittojen tarpeettomuudesta. Lapsella täytyy olla oikeus siihen, että hän päättää vasta täysi-ikäisenä omasta tulevaisuudestaan. Lapsiavioliitot ovat herättäneet niin Suomessa kuin kansainvälisesti kriittistä keskustelua, ja esimerkiksi lähes kaikissa Pohjoismaissa on ryhdytty toimeen lapsiavioliittojen estämiseksi. Suomen tulee jatkaa pohjoismaista linjaa, ja samalla näyttää suuntaa myös muille, samaa asiaa pohtiville maille.

 

Lapsiavioliitot ovat äänestyksen kohteena myös Strasbourgissa huomenna keskiviikkona. Mietintö kulkee EU:ssa nimellä ”Kohti varhais- ja pakkoavioliittojen vastaista EU:n ulkoista strategiaa - seuraavat askeleet”. Mietinnön mukaan lapsi-, varhais- ja pakkoavioliitot rikkovat vakavalla tavalla ihmisoikeuksia ja erityisesti naisten oikeuksia, kuten tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeutta. Mietinnössä tuodaan esille se, että ongelma ei kosketa pelkästään kolmansia maita, vaan lapsiavioliittoja solmitaan edelleen myös joissakin EU:n jäsenmaissa. Mietinnössä kehotetaankin kaikkia niitä jäsenvaltioita, jotka vielä sallivat lapsiavioliitot, kieltämään lapsiavioliitot lainsäädännöllään. Lapsiavioliittojen lopettaminen on myös yksi unionin ulkoisten toimien ensisijainen keino edistää naisten oikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

 

Lapsiavioliittojen kieltäminen on yksi askel kohti tasa-arvoisempaa Suomea ja EU:ta. Kiellon lisäksi meidän täytyy pureutua niihin syihin, miksi lapsiavioliittoja solmitaan etenkin EU:n ulkopuolella. Lasten ja tyttöjen aseman parantamiseksi on paljon tehtävää. Meillä Suomessa tyttöjen mahdollisuudet kouluttautumiseen ja työllistymiseen kuuluvat maailman parhaimpiin, mutta varsinkin kriisialueilla vanhemmilla ei usein ole muuta vaihtoehtoa kuin saattaa tyttärensä avioliittoon. Tyttöjen kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuuksien edistäminen on yksi tehokkaimmista keinoista edistää naisten tasa-arvoisempaa tulevaisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Toni Rintala

"Osa alaikäisistä solmii avioliiton ulkomailla, ja hakee sille tunnustusta Suomesta."

Lakatkaa myöntämästä tunnustusta! Silloinhan se jo nyt kielletty teko ei muutu hyväksytyksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti tässä asiassa hiukan syyttä tuhotaan aivan hyväksi osoittautunutta perinteistä "suomalaista lapsiavioliittokulttuuria" vain siksi, että se halutaan estää maahan saapuneilta muslimeilta ja osoittaa heitä vieroksuville tahoille, että toimeen on ryhdytty.

Koko itsenäisyyden ajan on nimittäin ollut melko yleistä, että avioliittolupia on myönnetty 16-17 -vuotiaille, eritoten raskauden vuoksi. Useimmat niistä avioliitoista ovat onnistuneet hyvin ja tuloksena on ollut tasapainoinen perhe-elämä. Näitä avioliittoja lienee ollut suhteessa eniten joskus 20-50 -luvuilla, kun abortteja ei juuri tehty ja ehkäisykin oli lapsen kengissään.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Juu, mutta se on ihan eri asia kun tyttö on 14 ja mies 40, jolla on vielä lapsia kahden tai kolmen muun vaimonsa kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eli sanojeni vakuudeksi, sinäkin uskot, että olen oikeassa mitä tulee motiiviin uuden lainsäädännön ajamisesta. Toisaalta pitää muistaa, että lupamenettelyn ei alunperin ole ollut tarkoitus olla mikään automaatti, vaan tarkoitus on ollut, että anotut tapaukset tutktaan ja sitten harkitaan avioliittolupa.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola Vastaus kommenttiin #4

No moisesta "perinteestä" voidaan kyllä luopua. Kyseiset lapset voivat ihan hyvin mennä naimisiin sitten kun täyttävät 18.

Ennemminkin kyse on siitä, että voidaan puhua kaikista lapsiavioliitoista ikäänkuin osoittaen, että ei tässä rasistisesti ole kyse pelkistä muslimien lapsiavioliitoista. Mutta kuten sanoin, nekin suomalaiset lapset voivat ihan hyvin mennä naimisiin vasta 18-vuotiaana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Ennen vanhaan oli elinikäinen häpeä syntyä "äpäränä". Se leima painoi kuin synti harteilla kaikessa myöhemmässä vaiheessa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Nykyisin noin puolet suomalaisista lapsista syntyy "äpäröinä". Sukunimilaki on helpottanut lasten asemaa siten ettei nykyään enää ihmiset edes mieti vanhempien siviilisäätyä. Lapsi siis ei ole enää mikään syy avioitua.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuskin löytyy montaa, joka olisi eri mieltä siitä, etteivätkö lapsiavioliittot ole ongelma. Hankalampi asia on, että kieltämisen seuraukset ovat vielä paljon ongelmallisempia kuin sallimisen.

Nykyisellään lupaan tarvitaan Suomessa painavat syyt. Usein syiden paino on siinä 3 – 7 kilogramman välillä. Nythän seksin suojaikä on 16 vuotta ja sitä nuoremmatkin saavat harrastaa seksiä jos ikäero ei ole merkittävä. Siten monet tytöt väistämättä saavat lapsen jo ennen avioikää. On varmasti lapsen etu, että hänen vanhempansa saavat avioliiton myötä sitoutua yhteiselämään. Kieltohan aiheuttaisi suorastaan oudon tilanteen, että seksiä saisi harrastaa, mutta sitoutuminen parisuhteeseen olisi kiellettyä.

Toisaalta ei saisi tapahtua sitä, että avioliittomahdollisuus kannustaisi lasten hankintaan kovin nuorena. Näin varmasti on tapahtunut niissä suomalaisissa uskonnollisissa yhteisöissä, joissa lapsiavioliittoja on solmittu, sikäli että yhteisöt myös kieltävät esiaviollisen seksin. Käsittääkseni yhteisöt ovat pääasiassa kristillisiä – onhan roomalaiskatolisessa kirkossakin naisten avioikä vain 14 vuotta.

Maahanmuuttajan tapauksessa voimme ajatella vaikkapa skenaariota, että mies/poika ja tyttö avioituvat kotimaassaan ja saapuvat Suomeen. Ajatellaan, että tyttö ei pääsisi Suomeen perheenyhdistämisen myötä. Tällöin hän joutuisi asumaan kotimaassaan yksin tai tavallisimmin miehen perheen luona. Joissain maissa seuraukset voivat olla varsin epätoivotut. Jos hän ei pääse muuttamaan miehensä perässä, saattaa hänen tulevaisuutensa käydä varsin ikäväksi, kuten jos hän joutuu ajautumaan prostituutioon.

Haluatko olla vastuussa lapsivaimojen joutumisesta prostituoiduiksi? Miten se parantaisi heidän elämäänsä tai tasa-arvoaan?

Emme puhu vain Lähi-Idästä tai Afrikasta (Afrikassa ja Aasiassa avioikärajat ovat yleensä korkeampia kuin Suomessa). Esimerkiksi Euroopassa Andorrassa ja USA:ssa Alaskassa ja Pohjois-Karolinassa saa mennä naimisiin jo 14-vuotiaana. Useimmissa Euroopan maissa sallitaan avioliitto 16-vuotiaana vanhempien luvalla tai oikeuden päätöksellä. Skotlannissa ihan ilman lupiakin.

Toimituksen poiminnat