Mirja Vehkaperä

Puhdasta energiaa Eurooppaan!

Euroopan unionin pitää olla suuri suurissa asioissa ja pieni pienissä asioissa. Suuriin asioihin lukeutuu muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta. Ilmastonmuutosta vastaan voi taistella vain globaalisti. Tähän tehtävään EU on luontevin toimija Suomen näkökulmasta.

Komissio julkaisi vuoteen 2030 ulottuvat energia- ja ilmastopolitiikan puitteet tämän vuoden alussa. Uusi Euroopan parlamentti pääsee aikanaan päättämään näistä raameista.

Komission ehdotuksesta oli pudotettu pois sitovat tavoitteet uusiutuvalle energialle sekä liikenteen päästöille. Keskustan tahtona on saada lopullisiin raameihin sitovat tavoitteet molemmille.

Suomessa on jo hyvä osaaminen uusiutuvien polttoaineiden tuottamisesta ja jalostamisesta. Biopolttoaineissa on tulevaisuus. Biopolttoaineet työllistävät suomalaisia ja ne ovat tuoneet uutta potkua Suomen metsäteollisuudelle.

Kiinteän biomassan kestävyyskriteerit eivät saa vaurioittaa suomalaista kestävää metsätaloutta. Kestävyyskriteerit tarkoittavat sitä, luokitellaanko puu uusiutuvaksi energiaksi. En kannata biomassan kestävyyskriteereistä päättämistä EU-tasolla. Metsäpolitiikka on pidettävä tiukasti suomalaisissa käsissä.

Suomessa kivihiilen käyttö on korvattava kotimaisella puu- ja turve-energialla sekä muilla uusiutuvilla energiamuodoilla. Puhtaan energian tuotanto ja jalostus on Suomelle suuri mahdollisuus sekä tulevaisuuden ala, johon tulee panostaa välittömästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"...tulee panostaa välittömästi". Mitähän tuolla panostamisella tarkoitetaan ? Sitäkö, että alan firmoille taataan operatiivisen toiminnan pyörittämiseksi veronmaksajien kustantamat tukiaiset, kuten tuulisähköfirmojen syöttötariffi, jossa veronmaksajat kustantavat tuulisähköfirmoille 200 miljoonaa - 250 miljoonaa vuosittain positiivisen tuloksen takaamiseksi ?

Vai sitä, että uusiutuvaa energian käytön tutkimukselle ja kehittämiselle annetaan kohtuullista rahoitustukea ? Tässä mallissa varsinaisen tuotannolleisen toiminnan riskit kantaa kukin yritys ja sen rahoittajat itse, ei veronmaksajat. Tiedä sitten, onko tämä malli vieras perinteiselle keskustalaiselle ajattelulle ?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Mirja,

niin juuri - mitäpä muuta kuin cleantechia!

Parhainta jatkoa sinne syntymäkaupunkiini Ouluunkin - kuin myös...! Siunauksin,

Ilkka

Toimituksen poiminnat